V soutěžním ročníku 1993-1994 se nám již tolik nedařilo, neboť jsme již nedosahovali takových výsledků jako v předešlém ročníku, kdy jsme byli jedním z kandidátů na postup. Mezi derby opět přibylo prestižní utkání se Štěpánkovicemi a s Bolaticemi. Tento celek padal ze župního přeboru. Podzimní utkání se Štěpánkovicemi se hrálo před slušnou návštěvou na našem hřišti. Naši nastupovali k utkání jako mužstvo, které bylo se ziskem 7 bodů na 11. místě. Štěpánkovice měly o dva body více a byly šesté. Na naše mužstvo se chtěli rozhodně vytáhnout, podporováni svými vlajkonoši. Ale rozhodnuto bylo již v prvním poločase, po kterém jsme vedli tříbrankovým náskokem. Konečný výsledek zněl 5:2 pro naše fotbalisty, když naše branky dali Jiří Šalata 2, Roman Stuchlík 2, Trinček jednu.

Připomeňme si naši sestavu: Jiří Němec – Jiří Panoc ( Roman Stuchlík), Aleš Hanzlík, Milan Halfar (Jiří Šalata) – Martin Halfar – Pavel Komárek, Tomáš Marek, Pavel Schmiedhammerr, Libor Václavík, Petr Trinček, Stanislav Kachyňa.

V paměti diváků zůstává také derby utkání z podzimu 1993, kdy jsme hráli s Oldřišovem. Utkání se hrálo na hřišti v Zábřehu u Dolního Benešova, neboť náš soupeř obdržel trest za inzultaci rozhodčího z předešlého kola. Toto derby mělo zajímavý průběh a hrálo na nervy fanouškům obou celků. Po prvním poločase jsme v utkání prohrávali 1:2, pak jsme skóre otočili, ale soupeř se nevzdával a opět vedl. Nakonec utkání skončilo nerozhodně 4:4. Tentokrát za nás skórovali Trinček, Šalata, Marek 2. Posledně uvedený pro naše barvy zachránil bod.

Také z utkání Oldřišov – Kobeřice si připomeňme sestavu našeho celku

Vlastimil Petroš – Martin Halfar (Roman Stuchlík), Pavel Krčma, Milan Halfar – Aleš Hanzlík – Pavel Komárek, Tomáš Marek, Pavel Schmiedhammerr – Jiří Šalata, Petr Trinček, Libor Václavík (Stanislav Kachyňa).

V 11. kole soutěžního ročníku 1993-1994 jsme zajížděli k prestižnímu utkání do Strahovic. Naši byli mírným favoritem, neboť soupeř byl poslední, naši na sedmém místě. Naši fotbalisté byli navíc nabuzení vysokým vítězstvím se Štěpánkovicemi. Po poločase 1:1 skončilo utkání vítězstvím Strahovic 2:1. V utkání chytil náš brankář Jiří Němec penaltu, ale hráči Strahovic v dorážce přece jen byli úspěšní. Po podzimu jsme byli na pátém místě se ziskem 14 bodů. Na vedoucím místě byl celek Krnova. Jaro jsme začínali právě proti celku Krnova. Že prvenství našemu soupeři nepatří náhodou, dokázal právě v úvodním utkání jara. Po prvním poločase hosté vedli 3:1, když náš jediný úspěch zaznamenal Roman Stuchlík. Zatímco se naši trefili již jen jednou a to v podání Stanislava Kachyni, dal nám soupeř branky ještě dvě a zvítězil vysoko 5:2. První jarní body získalo naše mužstvo až ve třetím kole, když porazilo poslední Klimkovice 3:0.

V odvetách s prestižními soupeři se nám příliš nedařilo. Prohráli jsme ve Štěpánkovicích (0:3) a doma se Strahovicemi jsme jen remizovali 0:0. Konečné desáté místo a zisk jen 22 bodů bylo pro naše fanoušky určitým zklamáním. Zvláště, když v předešlé sezóně jsme patřili mezi přední kandidáty na postup.

Tabulka I. A třídy 1993-1994

1. Krnov 19 5 2 68 : 20 43
2. Muglinov 17 6 3 50 : 26 40
3. Oldřišov 11 6 9 45 : 32 28
4. Hrušov 12 4 10 39 : 38 28
5. Petřvald 10 6 10 31 : 30 26
6. Štěpánkovice 11 4 11 31 : 37 26
7. Bolatice 8 9 9 34 : 35 25
8. Stonava 10 4 12 42 : 45 24
9. Minerva Opava 9 6 11 30 : 43 24
10. Kobeřice 8 6 12 35 : 38 22
11. Slovan Ostrava 6 10 10 34 : 44 22
12. Dolní Lutyně 7 7 12 31 : 42 19
13. Klimkovice 7 5 14 28 : 51 19
14. Strahovice 5 6 15 25 : 42 16

Postup dorostenců

V roce 1994 hrálo naše dorostenecké mužstvo okresní přebor. V té době přišel k mužstvu trenér Tomáš Kamrád s asistentem Martinem Kubným. Dorostenci dokázali v okresním přeboru zvítězit a postoupit do župní soutěže. Po ročním působení dosahuje mužstvo v roce 1996 historického úspěchu postupem z druhého místa do župního přeboru. V posledním utkání župní soutěže, ve skvělé fotbalové atmosféře, jsme remizovali v domácím prostředí 0:0 s celkem Vřesiny, s nímž jsme vedli neustálý boj o prvenství. Nakonec postoupily oba celky.

U této příležitosti vyšel mimořádný zpravodaj pod názvem FOTBALOVÉ KOBEŘICE. V něm bylo uvedeno: Skvělého úspěchu dosáhli naši dorostenci, když se jako nováček župní soutěže probojovali z druhého místa do vyšší soutěže. Završila se tak úspěšná práce celého realizačního týmu, v jehož čele stál zkušený Tomáš Kamrád.

V župní soutěži dorostu měly suverenitu dva celky a to Vřesina a Kobeřice. Ty si v průběhu soutěže vytvořily dostatečný náskok na to, aby se o tom, kdo postoupí, rozhodovalo právě jen mezi těmito celky.

O prvenství v župní soutěži dorostu se hrálo v posledním mistrovském utkání. To, že postup mají zajištěn oba aktéři tohoto utkání se tajilo do poslední chvíle. To proto, aby se uchovala atraktivnost utkání a napětí až do konce.

Skvělá atmosféra vytvářená fanoušky obou celků, vynikající výkon, vysoké herní nasazení, to byly hlavní rysy utkání. Tak skvělou fotbalovou atmosféru již v Kobeřicích dlouho nepamatovali. Rozhodně jak kvalitou, tak dobrou fotbalovou atmosférou předčilo utkání dorostenců Kobeřic a Vřesiny zápas dospělých celků, který se hrál před tímto duelem.

Utkání dorostu Kobeřic a Vřesiny skončilo nerozhodně 0:0, což rozhodlo o tom, že vítězem soutěže se stal celek Vřesiny s jednobodovým náskokem před našimi dorostenci. Naši měli v utkání několikrát gólovou šanci. Nedařilo se nám proměnit tyto více jak stoprocentní šance, protože soupeř také nebyl gólově úspěšný, rozešla se obě mužstva po remíze 0:0. I když jsme tedy branku v tomto utkání neviděli, rozhodně se dalo říci, že se jednalo o duel vysoké úrovně. Můžeme tak konstatovat, že fanouškovské tábory obou celků mohly být spokojené.

Referát z utkání dorost Kobeřice – Vřesina 0:0

V neděli 23. června 1996 nastupovali naši dorostenci k velmi důležitému utkání v župní soutěži proti celku Vřesiny. Vřesina měla před tímto utkáním jednobodový náskok a tak se v tomto zápase muselo rozhodnout, kdo postoupí do župního přeboru z prvního místa. To, že nakonec budou postupovat do vyšší soutěže oba celky se dlouho muselo tajit, aby se uchovala atraktivnost utkání.

U nás se tedy představily dva nejlepší celky župní soutěže dorostu, což dokazovaly i svým nasazením a samotnou hrou na hřišti. Hned ve 3. minutě se soupeř dostal do šance a vynikající Stoklasa musel vyškrabovat na roh. Pak se dostali do obrovské šance naši fotbalisté, ale Lukáš Prasek mířil vedle soupeřovy branky. O minutu později trefil do boční sítě Hlavenka. Ve 30. minutě se dostal do šance Libor Janík, ale ani ten branku netrefil.

Ve druhém poločase se dokonce dostal až sám před brankáře hostí, ale ani tuto obrovskou příležitost nedokázal využít. O devět minut později střelou vyzkoušel hostujícího brankáře kapitán našeho dorostu Oleják, míč se odrazil, ale nikdo se nenašel, kdo by balon usměrnil do soupeřovy branky. Ve 27. minutě druhého poločasu dokonce soupeř vykopával míč již z prázdné branky. O tři minuty nato jsme zahrávali rohový kop. Následná hlavička Olejáka mířila jen těsně vedle. Ještě v této minutě mířil do břevna Hlavenka. Utkání skončilo 0:0, přesto, že oba soupeři měli hodně příležitosti dát gól. Tato remíza rozhodla o tom, že z prvního místa bude postupovat Vřesina.

Završila se úspěšná práce celého kolektivu a nelze opomenout, že při úspěchu stáli jak hráči, tak realizační tým, který tvořili pánové Tomáš Kamrád, Jiří Kretek, Josef Halfar a sponzor celku Stavební firma Krištof.

Po tomto utkání následoval slavnostní akt. Vítězi župní soutěže, celku Vřesiny, byl předán míč, který darovala Slezská fotbalová župa. Hráči se skvělému fotbalovému obecenstvu odměnili poděkováním za jejich podporu a to nejenom v tomto výborném utkání. Děkovačka z pozice obou celků byla odměněna zaslouženým potleskem. Sportovní obecenstvo tleskalo jak vítězi soutěže, tak i našemu celku. Skvělá fotbalová atmosféra tak byla zakončena sportovním potleskem, který byl tentokrát na místě, neboť obě mužstva předvedla v utkání více jak vynikající výkon.

Špice tabulky soutěže dorostu 1995-1996

  1. TJ Sokol Vřesina 19 5 0 74:17 62
  2. TJ Sokol Kobeřice 19 4 1 71:18 61