A muži

Od podzimní části si fanoušci i samotní členové A mužstva asi slibovali o něco více. Po suverénním vítězství v 1. A třídě byla očekávání s tím, jak si naši hráči povedou o soutěž výše, poměrně vysoká. Pod novým trenérem Dušanem Christophem a s několika novými tvářemi vstupovali do soutěže utkáním na Hlubině. Toto utkání jako by předznamenalo průběh celé podzimní části. Naše mužstvo se potýkalo se slabou produktivitou a hlavně s obrovskou marodkou. Postupně se během podzimu zranili Večerek (2x operace), Stuchlík (noha), René Wirth (koleno), Švancar (zlomená noha, operace), Kollek (svalové zranění), Oberherr (interní problémy). Některé absence byly zapříčiněné pracovními či jinými povinnostmi. Ani v jednom utkání jsme nemohli nasadit plnou sestavu, což do jisté míry také ovlivnilo celkové podzimní působení. Půlsezonu zakončili A muži opět utkáním proti Hlubině, které bylo jak přes kopírák, opět spousta šancí a ke konci dokonce i dvojnásobná početní výhoda. Ani to nestačilo k plnému bodovému zisku, a tak konečná 13. příčka po podzimu se ziskem 13 bodů bude znamenat ještě spoustu práce v boji o záchranu. Ve většině utkání odehráli naši kluci vyrovnanou partii a svému protivníkovi byli rovnocenným soupeřem. Proto věřme, že do jarní části nastoupí dobře připravení, že se jim bude vyhýbat zranění a v červnu příštího roku budeme moci společně oslavit záchranu v krajském přeboru. 

B muži

Po sestupu do poslední soutěže byla hlavní otázka, zda se B mužstvo vůbec podaří poskládat, aby mohlo hrát tuto soutěž. Nakonec se i díky návratu několika hráčů, kteří již nějakou dobu fotbal aktivně nehráli, podařilo sestavit kostru týmu, který bojoval v okresní soutěži III. třídy. Výsledky v podzimní části nebyly nijak oslnivé a stačily na průběžné 12. místo se ziskem 13 bodů. Na této úrovni však více než o body jde o radost ze hry, trochu se hýbat a udělat si pořádnou žízeň  J

Dorost

Po jaru 2019 jsme obsadili druhé místo v KS dorostu a protože ze starších žáků přišlo 10 hráčů, tak jsme mohli vytvořit mladší dorost a postoupit o stupínek výše do Krajského přeboru. U dorostu po jaru skončili: Martin Stříbný, Petr Schlischka, Nikolas Kaspar a Filip Kolllek, ale i hlavní trenér Tomáš Bitomský. A tak u dorostu zůstali jako trenéři Zdeněk Jurček a Jiří Mrva u starších a nově utvořený mladší dorost měli na starost Tomáš Stříbný a Pavel Krčma.

Starší dorost

Odehrál v sezóně 11 mistrovských utkání s touto bilancí: 5 výher, 1 remíza a 5 porážek. Při skóre 36:25 získal 16 bodů a po podzimu obsadil 7. místo KP. Doma odehráli pět utkání s těmito výsledky: Hlubina 1:3, Frenštát pod Radhoštěm 11:3, Kravaře 2:3, Slavia Opava 5:1 a Krnov 3:2, venku odehráli šest utkání s těmito výsledky: Bílovec 4:2, Frýdlant nad Ostravicí 3:4, Horní Suchá 0:0, Petřkovice 2:3, Staříč 3:0 a Těrlicko 2:4. Nejlepším střelcem podzimu se stal Martin Schlischka se 7 brankami. Po podzimu můžeme být trošku spokojeni s počtem bodů a s pocitem, že tato soutěž je pro naše hráče hratelná. Na druhou stranu nás mrzí zranění Sebiho Švančara a Radima Krzischa, ale i disciplinární tresty Filipa Rothera a Martina Schlischky, o které byl kádr oslaben.

Mladší dorost

Mladší dorostenci složení z končících žáků a hráčů r. 2003 odehráli na podzim 11 mistrovských utkání s touto bilancí: doma Hlubina 5:1, Frenštát pod Radhoštěm 8:0, Kravaře 4:1, Slavia Opava 0:0, Krnov 1:1, venku Bílovec 0:3, Frýdlant nad Ostravicí 6:2, Horní Suchá 2:2, Petřkovice 5:1, Staříč 2:2 a Těrlicko 3:1. Bilance podzimu: 6 výher, 4 remízy, 1 porážka. Při skóre 36:14 získali 22 bodů a obsadili po podzimu 3. místo tabulky KP. Nejlepším střelcem se stal Daniel Pašek, který vstřelil 14 branek. S vystoupením mladšího dorostu můžeme být maximálně spokojeni. Pokud nehráli žáci, tak se v sestavě objevili i kluci, kteří do dorostu přijdou příští rok. Trošku špatné je to, že mladší dorost nemá brankáře, ale pokud nemohl chytat žák Oliver Hartmann, tak ho skvělé zastoupil hráč Teodor Bielák a vedl si skvěle.

Starší a mladší žáci

Žákovská mužstva se již zabydlela v krajském přeboru a tak do nové sezóny vstupovala se smělými cíli hrát v popředí tabulky. To se také potvrdilo a po podzimu obě naše mužstva okupují přední pozice. Mladší jsou po 13 odehraných zápasech na krásné 3. příčce, když 10x vyhráli, jednou remizovali a jen ve dvou případech okusili porážku. Starší žáci jsou dokonce ve vedení, když ve 13 utkáních ani jednou neprohráli, jen ve dvou případech remizovali.

Potvrzuje se tak fakt, že se obecně s mládeží u nás v Kobeřicích pracuje velmi dobře. Je třeba vyzdvihnout práci trenérských týmů, které pracují svědomitě a snaží se mladým hráčům předávat základní fotbalové dovednosti. V těchto kategoriích by umístění v tabulce nemělo být tím hlavním, ale i tak nás těší, jak se v konfrontaci s krajskými soupeři našim mužstvům daří! Je skvělé, že naši obec reprezentujeme na krajských úrovních jak v mužské, tak mládežnických kategoriích. Jedná se o dobrou prezentaci naši práce, ještě jednou všem patří velké díky!

Fotbalová školička (Sokolčata)

Po letní pauze započala fotbalová školička Sokolčata svou druhou sezónu. Fotbalovou školičku tuto sezónu navštěvují děti ročníku narození 2013 a mladší. Na prvních trénincích jsme přivítali nové přírůstky děti předškolního věku. Jsme velmi rádi, že se naše rodina pomalu rozrůstá. Na trénincích jsou Sokolčata rozdělena do dvou skupin, děti narozené v roce 2013 a děti mladší. Trénink mladších dětí je zaměřen na všeobecné pohybové aktivity a na první kontakt s míčem, vše hravou formou.

V sobotu 17. srpna 2019 se uskutečnil první domácí přípravný zápas nové sezóny mezi naši fotbalovou školičkou Sokolčata a týmem FK Krnov. Zápas se hrál na dvou hřištích najednou za průběžného hokejového střídání, počet hráčů 3 proti 3 po dvanácti minutách na malé branky tak, aby si všichni zahráli. Na závěr zápasu si děti kopli penaltu a na památku se vyfotili. Další přípravný domácí zápas se uskutečnil dne 24. srpna 2019 proti týmu ŠSK Bílovec ročníku narození 2012. I když se Sokolčata střetla se staršími hráči, nehráli druhé housle a i nováčci ročníku narození 2014 a 2015 udělali neuvěřitelný pokrok a jde poznat, jak se zlepšují trénink od tréninku.  Odveta se uskutečnila v neděli 22. 9. 2019 na fotbalovém hřišti ŠSK Bílovec. Dále naše školička hrála přípravné zápasy s celky FK Stará Bělá, FC Baník Ostrava a TJ Sokol Pustkovec.

Dne 15. 9. 2019 jsme se zúčastnili turnaje Bambini cup 2019 na fotbalovém hřišti FK Bolatice pořádaného Okresním fotbalovým svazem Opava. Také jsme změřili síly s předními týmy fotbalových školiček v rámci UHER festivalu ve Frýdku-Místku na stadionu Stovky. Tohoto turnaje se zúčastnilo 24 týmů z celého Moravskoslezského kraje. Podzimní sezónu jsme zakončili na turnaji v mládežnickém areálu FC Baník Ostrava u ZŠ J. Šoupala. Přes zimní období se Sokolčata zúčastní turnajů Zimní fotbalové ligy v Brušperku a Zimní ligy mládeže v Bílovci.

Na závěr je nutno podotknout, že u této věkové kategorie je výsledek nepodstatný, branky ani výsledky se nezapočítávají. Dlouhodobým cílem je získání základních pohybových a fotbalových dovedností a nalezení lásky ke kulatému nesmyslu.

Fotbalová školička Sokolčata ráda přivítá  do svých řad další děti ročníku narození 2014 a mladší. Není to jen o fotbale, ale i o přátelství, pohybu a zábavě. V případě, že chcete své děti ročníku 2013 a mladší přivést k fotbalu a sportu obecně, tak neváhejte kontaktovat trenéry Lukáše Hluchníka (tel. 723 018 579) nebo Marka Jaška (tel. 737 706 361) nebo se zúčastněte tréninku fotbalové školičky.

Rozloučím se s Vámi naším pokřikem: My Sokolčata z Kobeřic máme fotbal v srdci, učíme se ho pro radost, nejsme žádní floutci.“

Sdílet